Wat heb je liever? Kerstverlichting of Wi-Fi? De donkere dagen zijn koud, duister en als je niet oppast word je af en toe offline geknikkerd. Oorzaak? Kerstverlichting!

Stukjes spectrum in de buurt van draadloze routers worden ook gebruikt door magnetrons, babyfoons en dus kerstlichtjes. Dat zorgt voor interferentie. Als je router bijvoorbeeld gebruikmaakt van de 2,4 GHz-band, heb je kans dat de frequentie van de magnetron (tot 3 GHz) de Wi-Fi-throughput ineen doet zakken.

Interferentie Wi-Fi-spectrum

Telecomautoriteit Ofcom waarschuwt dat dit tevens geldt voor kerstlichtjes, zo meldt The Guardian. Ook controllers voor hippe lampen met diverse kleurschakeringen – deze redacteur merkt het laatste jaar opvallend veel HUE’s in zijn flat – zitten op de 2,4 GHz-band en maken de frequentieruimte drukker.

De tip van Ofcom: check de ruimte om je heen op signalen in het spectrum en ze bieden daarvoor hun eigen app aan. Tip van ons: schakel de router over op 5 GHz, waar het vaak iets minder druk is. Heb je in elk geval niet dat Netflix begint te bufferen zodra je de kant-en-klaarmaaltijd begint op te warmen. Gebruik verder zo min mogelijk overlappende kanalen voor je eigen apparatuur.

Wil je meer weten over Business IT Rent? Volg ons op Twitter of like onze Facebook pagina.

Bron